Van postbode tot Kynoloog...

1985 aan het werk als postbode. Vanaf dat moment word ik vaak geconfronteerd met honden! Op de fiets of met de auto, binnen of buiten de bebouwde kom, vele voorspelbare en onvoorspelbare situaties maken dat er een rijke ervaring is ontstaan in de omgang met honden. Hoe kun je vlot en goed je werk doen en ook nog even snel op de juiste manier op de hond reageren waarvan je vaak niet wist hoe die zou gaan reageren. Na 2 à 3 incidenten, met gelukkig weinig schade, heb je ervaren dat op een hond aflopen en hem proberen aan te halen niet handig is. Niet elke hond is leuk en aardig. En toen? Bij elk contact met een hond kijken naar zijn houding, dan de situatie inschatten, vervolgens een houding aannemen, en kijken wat de reactie van de hond zou zijn.
Zag ik gewenst gedrag bij de hond dan was de volgende stap mijn gedrag verbeteren, met als bedoeling gedragsverbetering bij de hond. Leverde mijn houding een dreigende situatie op dan was het nadenken hoe ik dit kon veranderen.

Sinds januari 1993 heb ik samen met mijn vriendin "Lina Maarhuis" honden. Samen met onze Jack Russel "Chef" volgde ik een training bij "Hondensportvereniging Slochterbosch". Zomer 1993 de tweede Jack Russel "Dino" komt onze roedel aanvullen. Hij gaat samen met Lina mee op cursus. Binnen de vereniging begin ik om mensen te helpen met trainen of het oplossen van probleemgedrag. Samen volgen wij onze eerste instructeurscursus en gaan helpen met lesgeven.

In maart 2000 komt een Jack Russel pup "Enzo" ons leven verrijken. Voorjaar 2000 is ook het jaar dat wij samen met een nieuw bestuur de trainingen verzorgen. Omdat aanmeldingen bij ons binnen komen is al snel duidelijk waarom mensen bellen, pup, volwassen hond, herplaatser, onderhouden van training, gedrag verbeteren of probleemgedrag. Cursus of privelles? In de meeste gevallen vind probleemgedrag plaats in en rond uw huis of tijdens de dagelijkse wandeling. Dit is het moment dat ik start met het geven van priveles.

Voorjaar 2005, ik krijg te horen dat het werk als postbode gaat verdwijnen. Dus aan de studie,
van mijn hobby werk maken. 1 januari 2007 start van mijn eigen bedrijf "Kynologie Kolham" en werken als postbode wordt een parttime baan.

Augustus 2008, een wens van Lina gaat in vervulling, een Mechelse herder opleiden tot politiehond. Famke heeft inmiddels 8 certificaten speurhond behaalt binnen de KNPV.

Mei 2009, ik zet een punt achter mijn werk als postbode en verlaat samen met Lina de honden-sportvereniging. Vervolgens wordt in juni "Kynologie Kolham" mijn hobby, passie en werk.

In oktober 2011 komt Guust bij ons in huis. Guust is een kruising Hollandse Herder. Trainen binnen de KNPV en het werk dat hij verricht binnen mijn bedrijf leert dat je een hond veel kan leren, maar dat je ook geconfronteerd word met zijn beperkingen, letterlijk wil hij werken en moet ik hem beperken.

Famke, Guust en Enzo